Σε ποια περίπτωση μπορώ να βγάλω δίπλωμα για μηχανή ανεξαρτήτου κυβισμού (κατηγορίας Α) αν δεν έχω κλείσει τα 24;
Ανεξαρτήτου κυβισμού δίπλωμα (κατηγορίας Α) μπορεί να βγάλει κάποιος, που δεν έχει κλείσει τα 24, αν είναι κάτοχος της κατηγορίας Α2 για τουλάχιστον 2 έτη. Δηλαδή αν κάποιος είναι 20 χρονών και είναι κάτοχος διπλώματος κατηγορίας Α2 (μηχανή εώς 35 kW [κυλοβατ]) τότε έχει την δυνατότητα στα 22 του χρόνια να επιλέξει να κάνει επέκταση διπλώματος στην κατηγορία Α.
Από ποια ηλικία και κάθε πόσα χρόνια χρειάζεται ανανέωση το ερασιτεχνικό δίπλωμα (κατηγορίες Β΄, ΑΜ, Α1, Α2, Α΄);
Ανανέωση του ερασιτεχνικού διπλώματος πρέπει να γίνεται ανά 3 χρόνια από το 65ο έτος της ηλικίας και μέχρι το 80ο ετός. Μετά από το 80ο έτος η ανανέωση γίνεται ανά 1 ή 2 χρόνια ανάλογα από το πιστοποιητικό των γιατρών. Για τους νέους κατόχους διπλωμάτων η νομοθεσία άλλαξε και ανανέωση θα πρέπει να γίνεται κάθε 15 χρόνια μέχρι το 65ο έτος.
Τι είναι το ΠΕΙ;
Κατά λέξη η συντομογραφία σημαίνει Πιστοποίηση Επαγγελματικής Ικανότητας. Πρόκειται λοιπόν για μια πιστοποίηση και αφορά τους κατόχους κατηγορίας Γ΄ (Φορτηγού) και κατηγορίας Δ΄ (Λεωφορείου).
Πώς μπορώ να αποκτήσω ΠΕΙ;
Για την απόκτηση του ΠΕΙ υπάρχουν δύο τρόποι και αυτό εξαρτάται από την χρονολογία απόκτησης της εκάστοτε επαγγελματικής κατηγορίας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι κάτοχος διπλώματος Γ΄ κατηγορίας (Φορτηγού) πριν από τις 10/9/2009 τότε η διαδικασία που ακολουθεί είναι να παρακολουθήσει σεμινάρια σύνολο 35 ωρών, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται κάποια γραπτή ή προφορική εξέταση. Η πιστοποίηση δίνεται μόνο από την παρακολούθηση των σεμιναρίων. Η ίδια διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι κάτοχος διπλώματος κατηγορίας Δ΄ πριν τις 10/9/2008.
Αν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοχος μετά από τις παραπάνω ημερομηνίες ή είναι υποψήφιος απόκτησης επαγγελματικού διπλώματος τότε υποχρεούται να περάσει θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις.
Τι χρειάζεται για να πουλήσω το αυτοκίνητό μου;
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση ερασιτεχνικού οχήματος από ιδιώτη σε ιδιώτη είναι τα εξής:
- Πρωτότυπη άδεια
- Φωτοτυπία ΚΤΕΟ σε ισχύ
- Βεβαίωση Τελών Κυκλοφορίας (από την Εφορία) που να επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν χρωστούμενα τέλη
- Υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη από τον αγοραστή
- Υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη από τον πωλητή
- Παράβολο
Οι δηλώσεις θα πρέπει να φέρουν το γνήσιο της υπογραφής από Κ.Ε.Π. ή Αστυνομικό Τμήμα
Eίμαι 50 ετών και το δίπλωμά μου είναι Β΄επαγγελματικό. Έχει λήξει και θέλω να το ανανεώσω, ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω και σε πόσα χρόνια θα πρέπει να ξανακάνω ανανέωση;
Η κατηγορία Β΄ επαγγελματική δεν υφίσταται πλέον. Η Β΄κατηγορία είναι μία και αφορά Ι.Χ. αυτοκίνητα με μέγιστο μικτό βάρος 3.5Τ, και με μέγιστο αριθμό επιβατών 9 στο σύνολο μαζί με τον οδηγό. Για να ανανεώσετε το δίπλωμά σας στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστείται τα εξής δικαιολογητικά:
- 1 φωτογραφία διαβατηρίου
- Φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου (και την άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς)
- Δίπλωμα
- ΑΦΜ
- Αιτήση για μετατροπή διπλώματος σε νέου κοινοτικού τύπου
- Αίτηση εκτύπωσης
- Παράβολο εκτύπωσης
Η ανανέωση του διπλώματός σας θα ισχύει για τα επόμενα 15 χρόνια.
Τις αιτήσεις μπορείτε να τις βρείτε σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. είτε να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε σχολή οδηγών ή γραφείο διεκπεραιώσεων
Θέλω να ξεκινήσω για δίπλωμα αλλά σπουδάζω μακριά και θα ήθελα πρώτα να δώσω τη θεωρία και σε 6 μήνες να κάνω τα πρακτικά! Γίνεται;
Για κάθε υποψήφιο οδηγό υπάρχει κάρτα μαθητή η οποία έχει ισχύ για τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο υποψήφιος είναι εφικτό να σταματήσει και να ξεκινήσει τα μαθήματά του όσο συχνά κρίνει απαραίτητο ότι χρειάζεται, χωρίς να πληρώσει ξανά είτε παράβολα, είτε επίσκεψη στους γιατρούς. Και φυσικά δεν χρειάζεται να εξεταστεί ξανά στο θεωρητικό μέρος του Κ.Ο.Κ.!